In de kwekerij in Rijsenhout kweken we tegenwoordig Hortensia's

Historie

Van Nederland naar Ethiopië

Historie

Onze familie heeft een jarenlange traditie in het telen van rozen.

1975
In 1975 is Wim Ammerlaan sr. samen met zijn broer Emiel als jonge ondernemer gestart aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout in het van hun vader overgenomen bedrijf.

1980
In 1980 verhuisde het bedrijf de Lavendelweg in Rijsenhout, destijds als eerste kweker in een gebied dat nu uit is gegroeid tot een groot tuindersgebied. Het bedrijf groeide uit tot 23000 m2. Het assortiment bestond toendertijd uit kleinbloemige rozen als Carolien, Motrea en Mercedes.

In de jaren negentig teelde we o.a. Frisco, Lambada en Bianca. Laatstgenoemde grootbloemige roos is door ons geïntroduceerd en uitgegroeid tot een toonaangevende soort in het grootbloemige assortiment.

1999
In 1999 startte Emiel een eigen bedrijf waarna Wim en Mieke eigenaar werden van het bedrijf in Rijsenhout. Het assortiment veranderde naar middelgrootbloemige rozen zoals Sphinx en Splendid Renate.

2003
In 2003 breidde de kwekerij met 10.000 m2 uit, waarin de rode cultivar Passion aanplantte.

2006
In 2006 veranderde er veel binnen het bedrijf. De ontwikkeling in de rozenbranche maakt het telen van rozen in Nederland vrijwel onrendabel. Zoons Frank en Wim jr. komen in het bedrijf na hun studies Bedrijfswetenschappen en Plantenwetenschappen en gaan samen met hun ouders het grote avontuur in Ethiopië aan. Ze starten een nieuwe rozenkwekerij in Ziway op het project van Sher Ethiopia.

2016
In 2016 bestaat AQ Roses 10 jaar. We organiseren een feest voor onze medewerkers en onze staffleden krijgen een ballonvaart boven de kwekerij aangeboden.

2017
Na ruim 2 jaar uitvoerig testen is het zover. Een eigen roos voor onze zus Monique Ammerlaan, in april 2017 mag ze haar eigen roos "Monique" dopen. De roos heeft een prachtige kleurstelling met groen witte buitenkant en een felle kleur roze van binnen, de roze kleur wordt steeds intenser naarmate de roos verder openbloeit. Deze schitterende roos is exclusief bij Rosa Plaza verkrijgbaar.

Ammerlaan Hortensia
Inmiddels is de Nederlandse locatie in Rijsenhout volledig ingericht voor de hortensiateelt. Meer informatie over onze hortensia's vindt u op www.ammerlaanhortensia.nl