De kinderen van onze medewerkers gaan naar de school op het project
Feestdag vieren met muziek en dans
Volleyball wedstrijd team AQ Roses v.s. team Braam
Het ziekenhuis ondersteunt onze bedrijfskliniek
Het peer educatie programma bij AQ Roses

Sociale aspect

Mensen die tevreden zijn en zich gerespecteerd voelen, maken een beter product

Sociale aspect

Onze kwekerij AQ Roses behoort tot een van de meest toonaangevende Afrikaanse rozenkwekerijen op het gebied van kwaliteitsrozen en sociale omstandigheden. Een duurzame en sociaal verantwoorde productie vinden wij heel belangrijk. Ondernemen in een derde wereld land is volgens ons onmogelijk zonder het nemen van de sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarnaast geloven wij ook dat wanneer de mensen tevreden zijn en zich gerespecteerd voelen, zij ook een beter product maken.

We bieden onze werknemers een werknemersraad, opleidings- en trainingsprogramma, school voor de kinderen van de werknemers, veiligheid, gezondheidszorg, voorlichtingen via peer educators, sport- en ontspanning en uitstekende arbeidsvoorwaarden.

Onderstaand meer over deze sociale aspecten.

Werknemersraad
Op dit moment heeft AQ Roses zo’n 1.100 medewerkers in dienst, voornamelijk vrouwen, die allemaal in het naastgelegen dorp Ziway wonen. Gemotiveerde en gezonde werknemers vormen de bouwsteen van ons bedrijf. Wij betrekken hen zo goed mogelijk bij de kwekerij. In de werknemersraad (opgericht in samenwerking met het personeel) geven de medewerkers hun inbreng in AQ Roses. Daarnaast organiseren zij allerlei teambuildingsactiviteiten.

Opleidings- en trainingsprogramma
Alle medewerkers van AQ Roses volgen ons opleidings- en trainingsprogramma. We leiden mensen op in onze kwekerij en geven trainingen op de vloer. Daarnaast bieden we onze werknemers mogelijkheden om opleidingen te volgen aan de universiteit. Op deze manier hebben onze medewerkers de mogelijkheid door te groeien naar supervisor of manager.

Ons managementteam in Ethiopië bestaat uit mensen die zich dankzij ons opleidings- en trainingsprogramma en hun inzet en enthousiasme ontwikkeld hebben tot manager. Die samen met Frank Ammerlaan en Ron van der Hoorn de dagelijkse leiding van de rozenkwekerij van 38 ha op zich nemen.

School
De kinderen van onze werknemers gaan naar school. Ook hen bieden we hiermee een perspectief op een goed leven. Naast de kleuter- en basisschool heeft het project van Sher Ethiopia, waar AQ Roses deel van uit maakt, ook een school voor voorgezet onderwijs, zodat kinderen van 4 tot 18 jaar lessen volgen.

Veiligheid
Onze medewerkers voorzien we van werkkleding, veiligheidswerkschoenen en handschoenen, die zij tijdens het werken in de kwekerij dragen.

Gezondheidszorg
We bieden onze medewerkers gratis gezondheidszorg in onze bedrijfskliniek. Het ziekenhuis op het complex, waar AQ Roses is gebouwd, ondersteunt onze kliniek. In de bedrijfskliniek behandelt onze verpleegkundige kleine gezondheidsproblemen. Ze voert ook reguliere gezondheidscontroles uit en zorgt voor preventie. Samen met de gezondheids- en veiligheidscommitees adviseert ze de kwekerij over gezondheidsgerelateerde zaken.

Het moderne en uitgebreide ziekenhuis biedt onze medewerkers eerstehulp en medicijnen. Ook is er een zwangerschapskliniek en een HIV/AIDS-kliniek gevestigd in het ziekenhuis.

Peer educators
Wij proberen onze werknemers goed voor te lichten voor de gevaren van HIV/Aids. Onder andere via het project Mulu worksite van World Learning en USaid. Zij leiden een groep van onze medewekers op tot Peer educators. Deze medewerkers zetten zich in om voorlichting te geven aan hun andere collega's. In kleine groepen praten de werknemers over gezondheid, veiligheid, familie planning en HIV/Aids.

Ook krijgen deze onderwerpen aandacht via muziek en toneel. Bovendien brengt een media systeem in de rozenkwekerij van AQ Roses naast muziek ook voorlichting terwijl men werkt.

Feestdagen
Rozen moeten elke dag geoogst worden, dus ook op feestdagen zoals kerst en nieuwjaar. Voor deze dagen organiseren we samen met de medewerkers een feest. Na afloop van het werk vieren we de feestdag met eten, drinken en natuurlijk muziek en dans.

Sport en ontspanning
Tijd voor ontspanning! Na het werk lekker uitleven op het volleybal - en voetbalveld of . Het behoort allemaal tot de mogelijkheden voor onze mensen.

Uitstekende arbeidsvoorwaarden
Naast alle sociale voorzieningen ontvangen onze werknemers uiteraard een salaris. Het salaris dat onze medewerkers krijgen, ligt ver boven het gemiddelde salaris in Ethiopië. Ook hiermee zorgen we goed voor de mensen die op onze kwekerij werken en dragen we bij aan een goed leven voor de medewerkers en hun gezinnen.